Ο αθλητισμός στις νεαρές ηλικίες και στην εφηβεία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία και μια τεράστια εμπειρία για τους εφήβους και τους γονείς τους. Το συναισθηματικό δέσιμο που δημιουργείται στον αθλητισμό μπορεί να διαρκέσει μια ζωή.
Αρκετοί από εσάς πιθανότατα να θυμάστε τους γονείς σας να βρίσκονται μαζί σας στις δικές σας αθλητικές δραστηριότητες. Εύχομαι να είναι υπέροχες αναμνήσεις από το χρόνο που περάσατε μαζί, από τα μαθήματα ζωής που πήρατε και φυσικά από τη διασκέδαση της εμπειρίας.
Δυστυχώς, πολλοί γονείς χωρίς κακή πρόθεση δημιουργούν την αθλητική εμπειρία λιγότερο από ικανοποιητική για τα παιδιά τους. Αυτοί οι γονείς μπορεί να έχουν ακατάλληλη οπτική για το τι είναι το άθλημα και πολύ πιθανόν να πουν το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή φέρνοντας αρνητικά αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται πολύ για ένα παιδί να νιώσει πίεση για να κατευνάσει τους γονείς του. Και μόνο η παρουσία των γονέων σε έναν αγώνα μπορεί να δημιουργεί πίεση, εκτός από την αρνητική τους αντίδραση.
Μετά το παιχνίδι είναι μια κρίσιμη περίοδος όπου οι έφηβοι αθλητές εξακολουθούν να αναρρώνουν από την ένταση του παιχνιδιού. Μπορεί να είναι ενθουσιασμένοι, αναστατωμένοι, αδιάφοροι ή θυμωμένοι. Τα συναισθήματά τους θα διατρέξουν τη γκάμα όπως και τα δικά σας. Γνωρίζοντας τι να πείτε και πώς να το πείτε, θα διευκολύνει τις θετικές σχέσεις γονέα-παιδιού. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε καλά τι πρόκειται να πείτε πριν πλησιάσετε το παιδί σας.
Οι παρακάτω οκτώ συμβουλές μπορούν να σας καθοδηγήσουν στο πως να επικοινωνείτε με θετικό τρόπο μετά από μια δύσκολη ήττα ή μια συναρπαστική νίκη.
Να είστε θετική πηγή υποστήριξης και ενθάρρυνσης. Αφήστε την κριτική αξιολόγηση της απόδοσης των παικτών για τους προπονητές τους, αυτοί είναι οι ειδικοί. Να είστε μια άνευ όρων πηγή υποστήριξης. Η κριτική θα διαλύσει τους δεσμούς γονέα-παιδιού.
Να είστε προσεκτικός ακροατής! Στα παιδιά αρέσει να αφηγούνται τις συναγωνιστικές τους εμπειρίες. Οπότε επιτρέψτε τους να μιλήσουν για το παιχνίδι. Ακούστε πρώτα για να καταλάβετε και στη συνέχεια απαντήστε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, επιτρέψτε στο παιδί σας να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την απόδοσή του. Προσπαθήστε να μην μπείτε σε λεπτομέρειες του παιχνιδιού καθώς το παιδί σας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα συναισθήματα του. Αν αυτό συμβεί αργότερα εκείνο το βράδυ ή το επόμενο πρωί, δεν πειράζει. Μπορεί απλώς να χρειάζεται χρόνο για να το ξεπεράσει. Εάν νιώθετε την ανάγκη να του μιλήσετε για το παιχνίδι, περιμένετε μερικές ώρες και μετά ρωτήστε «Θα ήθελες να μιλήσουμε για το παιχνίδι;»
Αποφύγετε να υποτιμήσετε το προπονητικό επιτελείο στις συζητήσεις μετά τον αγώνα, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι οι προπονητές έπραξαν το αντίθετο από αυτό που θεωρείτε εσείς σωστό. Μπορεί να μην συμφωνείτε πάντα με τους προπονητές, αλλά αυτοί είναι οι ηγέτες της ομάδας. Με το να ακυρώνετε τους προπονητές μπροστά στο παιδί σας μπορεί να το μπερδέψει ως προς το τι χρειάζεται να κάνει και τελικά να βλάψει την απόδοση του. Επίσης, υπονομεύετε τη χημεία της ομάδας και επηρεάζετε αρνητικά κάθε άτομο που εμπλέκεται σε αυτήν την ομάδα.
Μετά από σκληρές ήττες ή κακές επιδόσεις υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι η αξία του ως άτομο δεν σχετίζεται με τις ικανότητές του ως αθλητής. Βοηθώντας τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν ότι αύριο είναι μια νέα μέρα και ότι με σκληρή δουλειά μπορούν να ξεπεράσουν αυτό που τα εμποδίζει από την εκπλήρωση των στόχων τους, θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις απογοητεύσεις του αθλητισμού.
Να είστε ειλικρινείς! Μερικοί γονείς μπαίνουν σε μπελάδες λέγοντας «καλό παιχνίδι» ή «έκανες το καλύτερο δυνατό». Εάν το παιδί σας δεν πιστεύει ότι αυτό είναι αλήθεια, θα λάβετε πίσω ένα χλευαστικό ή σαρκαστικό σχόλιο. Να είστε υποστηρικτικοί στα σχόλιά σας, αλλά μην λέτε ψέματα και μην υπερβάλλετε. Τα παιδιά θα δουν μέσα από την καλοπροαίρετη προσπάθειά σας ότι θέλετε να τα υποστηρίξετε. Εάν προσπαθήσετε να κρύψετε την αποδοκιμασία σας για την απόδοση του παιδιού σας, η γλώσσα του σώματός σας θα σηματοδοτήσει την αλήθεια. Να θυμάστε ότι στόχος του αθλητισμού είναι η διασκέδαση και η βελτίωση θα σας βοηθήσει να παρέχετε θετική υποστήριξη και να διατηρήσετε τη θετική γλώσσα του σώματος.
Παραμείνετε σταθεροί στην κανονική σας ρουτίνα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Αν για παράδειγμα πηγαίνετε για φαγητό μετά από μια νίκη, κάντε το ίδιο μετά και από μια ήττα. Διαφορετικά, το παιδί σας μπορεί να συσχετίσει τις δραστηριότητες μετά το παιχνίδι με τη νίκη και την ήττα.
Αποφύγετε να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά, ακόμη και όταν αυτό σχετίζεται με μεθόδους ή δεξιότητες εκπαίδευσης. Μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα και πίεση.
Τελικά, θέλετε να έχετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης για μετά το παιχνίδι. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας και ελέγξτε τη γλώσσα του σώματός σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι έχει σημασία – να είστε εκεί για τα παιδιά σας με αγάπη και αποδοχή. Και, αν βρίσκεστε σε δύσκολη κατάσταση, μπορείτε πάντα να τα αγκαλιάσετε ή απλά να χαιδέψετε με αγάπη την πλάτη τους και να περιμένετε μέχρι να υποχωρήσουν τα συναισθήματα.
Καλή επιτυχία στον συναισθηματικό κόσμο του αθλητισμού!
Comments